Lemon and Lavender Cake ~ Bolo de Limão e Lavanda

Photos by Priscillakittycat, Recipe by Food52

Brazil is playing well in the Copa America games.  Thursday’s match against Paraguay was a heart stopper.  It was a knotty match.  Just when a Brazilian would break away and head for the goal, the ref would blow his whistle.  The guy paused the game every few seconds.  It’s almost like he was intentionally halting our team’s momentum.

In a few minutes we will face Argentina.  No comment.

Unsalted butter, for the cake pan
1 1/2 cups granulated sugar
3/4 tablespoon edible dried lavender
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2 large eggs, lightly beaten
1 cup Greek yogurt
1/2 cup mild-flavored olive oil
Finely grated zest of 1 unwaxed lemon, plus 1 tablespoon lemon juice
Confectioners’ sugar, to dust
Sprigs of fresh lavender, to serve (optional)

Preheat the oven to 350° F. Butter an 8-inch diameter, 2 1/2-inch deep cake pan and line the bottom with parchment paper.

Put the granulated sugar and lavender into a food processor and whizz until the lavender has broken down. Sift the flour, baking powder, baking soda, and salt together into a bowl. Stir in the lavender sugar. In a pitcher, mix the eggs with the yogurt and oil. Make a well in the center of the dry ingredients and gradually stir in the wet ingredients. Add the lemon zest and juice, but don’t over-mix. Scrape the batter into the prepared pan.

Bake for 45 to 50 minutes, or until the cake is coming away from the inside of the pan and a skewer inserted into the middle comes out clean. Turn it out, peel off the paper, and set on a wire rack until cold. Dust with confectioners’ sugar just before serving and decorate with sprigs of fresh lavender.


O Brasil está jogando bem na Copa America.  Esse último jogo contra o Paraguai foi sofrido.  Achei que fosse ter uma parada cardiaca.  O Galvão falou certo, “Ooo time chato para jogar!”  Não foi fácil.  E o juíz não ajudou.  Apitava toda hora.  Não deixava o Brasil fazer uma jogada.

Na hora dos penalties eu não tive coragem para assistir.  As pernas ficaram bambas e o coração batia a cem por hora.  Tive de ir para a outra sala.  Depois, quando pai gritou que o time do Tite ganhou, veio a euphoria.

Daqui a pouco enfrentaremos a Argentina.  Sem comentarios.

Bolo de Lavanda a Limão

Manteiga sem sal, para untar a fôrma.
1 1/2 de açucar (eu diminui o açucar para um copo)
3/4 colher de sopa de lavanda seca comestível (eu usei quase 2 colheres)
1 1/2 copo de farinha de trigo
1/2 colher de bicarbonato
1/2 colher de chá pó royal (eu usei 1 colher enteira)
1/4 colher de chá sal
2 ovos grandes, levemente batidos
1 copo de iogurte
1/2 copo de azeite de oliva
Raspas (finamente raladas) de 1 limão amarelo e 1 colher de sopa de suco de limão

Aqueça o forno (350F).  Unte as fôrmas com manteiga e forre os fundos com papél pergaminho.  Coloque o açucar e a lavanda num processador e processe até a lavanda desmanchar.  Ponha a farinha com o pó royal, bicarbonato e sal numa tigela e peneire.  Adicione a lavanda e o açucar.  Misture os ovos, o iogurte e o azeite dentro de um jarro.  Faça um buraco no centro dos ingredientes secos e acrescente os ingredientes molhados pouco a pouco.  Adicione as raspas de limão mas não misture excessivamente. Despeje a massa nas fôrmas.  Asse por 45 a 50 minutos ou até o bolo começar a despregar das beiradas da fôrma ou até que um palito enfiado no meio saia limpo.  Tire das fôrmas e remova o papél.  Deixe o bolo esfriar.

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