Herbed Chickpea Bruschetta ~ Brushetta de Homus com Ervas

Recipe by Food and Wine Magazine, Photos by Priscillakittycat

Now here’s a nice little recipe for those weekends when an important soccer match is on the TV.  Sit back, relax and sip (or gulp down) your favorite beer.  Yes, sure you can buy hummus at the supermarket these days…but really?  Do you want all those preservatives? And that strange aftertaste? Once you try this homemade version of hummus, you will never again go for “store-bought”.

I prepare this hummus for special occasions.  While the chickpeas were in the oven on the morning of Mother’s Day, a lovely Mediterranean aroma permeated our home.  (Picture an Italian seaside village on a lazy Sunday afternoon.)  I heard comments like, “Something smells good!”; “What are you making”; “Mmmm”; “What time did you wake up to start making this?”

1 cup dried chickpeas, soaked overnight and drained
14 garlic cloves, 4 cloves halved
1 ounce pancetta or prosciutto, diced
1/2 medium yellow onion, halved lengthwise
1/2 medium carrot, halved lengthwise
1/2 celery rib, halved lengthwise
3 sage leaves
1 small rosemary sprig, plus 1/2 teaspoon finely chopped leaves
1 bay leaf
1 dried chile de árbol
2 tablespoons kosher salt
3/4 cup extra-virgin olive oil, plus more for brushing and drizzling
About 30 baguette slices (1/2 inch thick)
1/2 teaspoon minced thyme leaves
Flaky sea salt, for garnish

Preheat the oven to 350°. In a medium Dutch oven, combine the soaked chickpeas with the 10 whole garlic cloves, the pancetta, onion, carrot, celery, sage, rosemary sprig, bay leaf, chile, salt, 1/4 cup of the olive oil and 8 cups of water. Bring to a boil over high heat and stir. Cover and bake for about 2 hours, until the chickpeas are tender. Remove from the oven, uncover and let the chickpeas cool in the liquid for 1 hour.

Drain the chickpeas, reserving 1/2 cup of the cooking liquid; discard all the aromatics except the garlic. Transfer the chickpeas and garlic to a blender. Add the remaining 1/2 cup of olive oil and the reserved cooking liquid and puree until smooth.

Arrange the toasts on a platter. Dollop the chickpea puree on top and use a small spoon to form a little well in each dollop. Drizzle the bruschetta with olive oil, sprinkle with the chopped rosemary, minced thyme and sea salt and serve.


Está à procura de uma receita boa para dia de jogo?  Depois que provar esta, vai deixar do comprar aquele homus pronto (de baldinho) que tem no supermercado.  O sabor nem se compara. A copa do mundo vem aí.  Assistiremos alguns jogos lá na Rússia…mas outros vamos ver em casa.  Um bom homus não vai faltar.  É um homus para ocasiões especiais.  No Dia das Mães juntei os ingredients para o caldo e coloquei no forno.  Enquanto cozinhava, os de casa faziam comentários como… “O que está cozinhando?; Que cheiro bom!”; “Que horas voce acordou para fazer isso?”

O aroma criado pelos ingredientes, juntos, é unico.  Imagine uma pequena aldeia com vista pro mar…na Itália, é claro.  Confira a lista de ingredientes e você vai entender…e vai querer estar lá na aldeia.

1 copo de grão de bico, colocado de molho na noite anterior
14 dentes de alho 4 deles partidos no meio
Um bocadinho de prosciutto ou pancetta (eu não uso)
1/2 cebola cortada na meio
1/2 cenoura, cortada no sentido longo
1/2 folha de aipo, cortada no sentido longo
3 folhas de sálvia
1 ramo de alecrim
1 folha de louro
2 colheres (sopa) de sal Kosher
Pão Francês torrado

Aqueça o forno 350F (160C).  Numa panela Le Creuset (à prova do forno), junte o grão de bico, 10 dentes de alho, a pancetta (se usar), a cebola, o aipo, a sálvia, o alecrim, o sal, a folha de louro, 1/4 copo de azeite de oliva e 8 copos de agua.  Coloque para ferver no fogo alto e misture.  Cubra a panela e leve ao forno por 2 horas ou até amolecer o grão de bico.  Retire do forno e destampe.  Deixe esfriar durante uma hora.

Escoe o grão de bico e reserve 1/2 copo do caldo.  Jogue fora os outro temperos (aipo, cenoura, cebola, etc), menos o alho.  Transfira os grãos de bico para o liquificador.  Adicione 1/2 copo do azeite de oliva, o alho e o caldo.  Bata até ficar com a consistência de um homus.

Arranje o pão Francês torrado numa bandeja e espalhe o homus em cada torrada.  Enfeite com qualquer combinação de azeite de oliva, alecrim, sálvia e sal marinho.

 

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