Ground Beef and Potato Casserole ~ Escondidinho de Carne Moída

Photos by Priscillakittycat, Recipe by Receitas Caseiras

Photos by Priscillakittycat, Recipe by Receitas Caseiras

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Very rare are the days when I am able to do absolutely nothing.  The recent weeks have been hectic to say the least. The good comes with the bad and it all sort of blends together like a blurry photograph.

Today would have been a beach day were it not for the rain.  Instead, I’m on the couch facing two cream-colored armchairs, a black cat on each, and a black Baby Grand Yamaha piano, orange cat resting on top.  I could be doing nothing as they are.  (The average cat sleeps 18 hours a day)  Alternatively, I could try to catch up and post the rapidly growing backlog of recipes and photos. There’s a championship soccer match on TV.  I can watch it while I type this entry.

You’ve probably noticed that this blog lacks recipes that incorporate red meat. Red meat does not appeal to me. I have a hard time eating parts of sentient beings who once had four legs and walked the earth. However, when the need arises for heartier foods and iron in the diet, ground beef does the job.

The name of this Brazilian dish is “Escondidinho”. The word escondidinho is the dimunutive term for hidden. When translated literally it would mean: Little hidden one. The recipe and the concept are straightforward. Cooked ground beef on the bottom of a casserole dish and mashed potatoes on top. Key things to consider: The texture of the mashed potatoes and cooking time of the ground beef. Aim for moist mashed potatoes and moisture in the meat, as well.

1 kg boiled and peeled and mashed potatoes
1 cup hot milk
1 tbsp butter salt chopped parsley
1 tbsp oil
1 kg ground beef
1 medium onion, chopped
2 cloves of garlic, chopped
1 chopped tomato
50gr grated parmesan cheese

In a bowl mix together the potato, butter, milk and salt with a spoon until the mixture is smooth and light and set aside. (I used the potato masher to accomplish this task) Heat oil in a pan and cook the ground beef. (The recipe says to allow all the liquid to try but I prefer to leave a little moisture) Add the onion and garlic and cook for 5-10 minutes. Add the tomato, salt and parsley. Stir and cook for a few minutes. Level the cooked ground beef into the bottom of a rectangular glass pyrex and carefully cover with the mashed potatoes. Sprinkle the parmesan cheese on top. Cover with foil and bake for 30 minutes.
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Nem lembro a última vez que pudi ficar um dia enteiro sem fazer absolutamente nada! Desde fevereiro que a vida tem sido uma correria. Entre as coisas boas e as ruins, tudo se mistura e fica parecendo uma foto desfocada.

Hoje teria sido dia de praia…mas choveu. A vista que aprecio neste momento…Duas poltronas brancas com um gato preto esticado em cada. O adorno de destaque no piano é o Neymar, gato peludo cor de abóbora. Os três dormem profundamente. (Um gato dorme em média 18 horas por dia. Êta vida boa!)

Enquanto assisto um campeonato de futebol tento postar pelo menos uma entrada neste blog. Cozinhar é facil…o que demora mesmo é datilografar. Por falta de tempo as fotos e as receitas vão acumulando.

Quando você for preparar o escondidinho, tente deixar um pouco de caldo na carne. Eu coloquei mais leite e manteiga do que é sugerido na receita para que a batata ficasse bem fofa. Usei a receita de um livrinho de banca de revista, “Receitas Caseiras”.

1 kg de batata cozida e amassada
1 xícara (cha) de leite quente
1 colher (sopa) de manteiga
Sal e salsa picada a gosto
1 colher (sopa) de oleo
1 kg carne moída 1 cebola média picada
2 dentes de alho picados
1 tomato maduro picado
50g de queijo parmesão ralado

Em uma tigela misture a batata com o leite e a manteiga, sal e batata com uma colher até obter uma massa leve e lisa. Reserve. Aqueça uma panela com o óleo e refogue a carne até secar a água (eu prefiro a carne mais molhada) Adicione a cebola, o alho e refogue por 5 minutos. Acrescente o tomate, sal, salsa e misture. Coloque em um refratário médio e cubra com o purê reservado. Polvilhe com o parmesão e leve ao forno médio, preaquecido, por 30 minutos. Decore como desejar e sirva em seguida.

 

 

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