Chicken Noodle Soup with Chickpeas ~ Sopa de Galinha com Grão de Bico

Photos by Priscillakittycat, Recipe by Food Network Magazine

Photos by Priscillakittycat, Recipe by Food Network Magazine

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A few posts back I mentioned it’s flu season and soups are a good way to warm the tummies of your loved ones.  Well, it seems like some sort of bug has invaded our household.  I thought I was over it a few weeks ago.  Then I decided to go running on two consecutive days…and the thing came back with a vengeance.

My co-workers are so afraid of catching this virus they disinfect my entire office with sanitizing agents when I have to stay home.  I joked with them and pointed to a corner of my desk, between the computer screen and the window.  There was a layer of dust back there.  “You guys missed a spot”, I said.  They burst out laughing.  Yes, I work with an awesome group of people.  When I sneeze, they run for cover.  Their fervent germophobia is amusing.

I don’t mind germs (they make you strong) and rarely do I catch colds.  Well…except this time.  All this to say our family is on a soup binge.  Open the fridge and you will find a variety of soup-filled Tupperware containers.  The recipes for these come mostly from The Food Network Magazine’s Super Easy Soups & Stews.  I bought the magazine while I waited my turn in the Winn-Dixie check-out lane.  Best ever impulsive check-out lane purchase!  Remember my culinary motto–“The best recipes are easy.”  And these soup recipes are easy…and fantastic.  Reminds me of that Ashton Kutcher movie where he tells his sister she should play hard-to-get and shouldn’t act easy.  Her very innocent and honest reply:  “But I am easy”.

3   tablespoons extra-virgin olive oil
4   ounces spaghetti, broken into small pieces
1   carrot, thinly sliced
2  cloves garlic, chopped
1   teaspoon ground cumin
1/4   teaspoon ground cinnamon
3/4   cup chopped fresh cilantro
4   cups low-sodium chicken broth
1   15-ounce can chickpeas, drained and rinsed
1   15-ounce can diced tomatoes
1   pound skinless, boneless chicken breasts, thinly sliced
kosher salt

Heat olive oil in a large pot over medium-high heat.  Add the spaghetti and cook, stirring, until lightly toasted, about 2 minutes.  Add the carrot, garlic, cumin, cinnamon and half the cilantro; cook stirring until the spices are toasted, about 1 minute.  Stir in the chicken broth, chickpeas, diced tomatoes, 1 cup water, and salt to taste.  Cover and bring to a simmer, then reduce the heat to medium low and cook until the spaghetti is just tender, about 8 more minutes.

Season the chicken with salt and add it to the soup.  Simmer until cooked through, about 2 minutes.  Add the remaining cilantro and season with salt.

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Estive gripada durante duas semanas e pensei que ja tinha passado.  Me senti bem e resolvi correr para eliminar qualquer rastro de virus que ficou no organismo.

Primeiro dia de corrida:  “Tudo beleza.”
Segundo dia de corrida: “Ahhh, que delicia!”
Dia três, a noite:  Fui preparar uma sopa para a minha mãe e do nada veio a dor de garganta.  Escolhi o pensamento positivo, “Não é nada.”
Dia quatro:  “Nossa, ‘tou mal”.  Febre, dor no corpo, garganta ardendo…Não dava nem para levantar da cama.

Lá no serviço os colegas rezavam para eu não ir trabalhar.  Até desinfetaram a minha sala depois que fui para a casa. Eu me diverti ao saber que os colegas tem phobia de bacteria.  Quando regressei ao trabalho brinquei com eles.  Chamei todo mundo para mostrar que a minha mão ia pegar na maçaneta para abrir a porta.

Agora que sei fazer sopa eu não quero mais tomar sopa enlatada.  De todo produto enlatado que existe, a sopa é o pior.  Sopa enlatada tem muito sal.

Comprei uma revista de receitas de sopa da “Food Network”.  Vou compartilhar as receitas com vocês porque realmente valem a pena.  Quando o maridão estiver gripado, faz essa sopa para ele. Garanto que ele vai melhorar.

3   colheres de sopa de azeite de oliva, extra virgem
½  pacote de macarrão (spaghetti) quebrado em pedaços pequenos
1   cenoura, picada em rodelas finas
2   dentes de alho, picados
1   colher de chá de cominho
¼   colher de chá de canela em pó
¾   de um copo de coentro picado
4   copos de caldo/brodo de galinha (baixo sal)
1   lata de tomates picados
1   lata de grão de bico enxaguado com agua e coado
500 gramas de peito de frango, cortado em fatias finas

Esquente o azeita numa panela grande no fogo médio-alto.  Adicione o macarrão e cozinhe, misturando até tostar levemente (uns 2 minutos).  Acrescente a cenoura, o alho, o cominho, a canela e a metade do coentro; cozinhe, sempre misturando, até que os temperos fiquem tostados (um minuto).  Adicione o caldo de frango, o grão de bico, tomates, 1 copo de agua e sal a gosto.  Cubra a panela e cozinhe até levantar fervura.  Abaixe o fogo e deixei cozinhar até o spaghetti amolecer, uns 8 minutos.

Tempere o frango com sal e adicione.  Cozinhe por uns 10 minutos.  Na hora de servir, jogue o resto do coentro por cima.

 

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