Spaghetti with Bacon, Capers and Mint ~ Spaghetti com Bacon, Alcaparras e Menta

The May issue of Food & Wine is fantastic!  The title is “Cook Like a World Traveler”.  Below we travel to the Amalfi Coast for some pasta.

1 pound spaghetti
1 tablespoon extra-virgin olive oil, plus more for drizzling
1 onion, finely chopped
1/2 pound slab bacon, cut into 1/4-inch dice
2 garlic cloves, finely chopped
1 pound cherry tomatoes, halved, seeds squeezed out
Salt
1/3 cup salted capers, rinsed with hot water and drained
1/2 cup torn mint leaves
Pepper
Shredded Parmigiano-Reggiano cheese, for serving

1. In a large saucepan of salted boiling water, cook the spaghetti until al dente. Reserve 
1/2 cup of the cooking water, then drain the pasta.
2. Meanwhile, in a large nonstick skillet, heat the 1 tablespoon of olive oil. Add the onion and cook over moderate heat, stirring occasionally, until starting to soften, about 4 minutes. Add the bacon and cook, stirring occasionally, until the bacon and onion are browned, about 5 minutes. Stir in the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds. Add the tomatoes and a generous pinch of salt and simmer over moderately low heat, stirring occasionally, until the tomatoes start to soften, about 6 minutes. Stir in the capers and mint and season with salt and pepper.
3. Add the pasta and the reserved cooking water to the tomato sauce and toss over moderate heat for 1 minute. Season with salt and pepper, drizzle with oil and serve, passing cheese at the table.

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Chegou a revista Food & Wine, edição  do mês de maio.  A edição mostra receitas do mundo enteiro.  Eu fui logo para para a Costa Amalfitana da Italia, o destino mais romântico do país.

½ kilo de spaghetti
1 colher de sopa de azeite de oliva
1 cebola picadinha
1 kilo de bacon, cortado em cubos
2 dentes de alho picado
½ kilo de tomate cereja, partidos no meio, sementes removidas
sal
1/3 copo de alcaparras, lavadas na agua quente e escorridas
½ copo de folhas de menta rasgadas
queijo Parmigiano-Reggiano ralado

1. Cozinhe o macarrão numa panela grande com agua salgada até der o ponto al dente. Reserve um copo da agua em que se ferveu o macarrão.
2. Enquanto isso, esquente uma colher de sopa de azeite de oliva. Acrescente a cebola e cozinhe durante4 minutos no fogo médio, mexendo de vez em quando. Cozinhe até a cebola começar a amoleçer. Adicione o bacon e cozinhe até o bacon e a cebola ficarem corados. Acrescente o alho e cozinhe por uns 30 segundos. Adicione os tomates e uma pitada grande de sal. Cozinhe no fogo baixo, misturando de vez em quando, até os tomates amoleçerem. Acrescente as alcaparras e tempere com sal.
3. Adicione a pasta e a água que foi reservada e misture no fogo médio por dois minutos. Jogue o azeite e o queijo por cima.

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