Pane Al Latte

Recipe by Chef Fabio Ugoletti and also The Italian Baker, Photos by Priscillakittycat

Recipe by Chef Fabio Ugoletti and also The Italian Baker, Photos by Priscillakittycat

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This is almost like a dinner roll, but better.  We made it in Chef Fabio’s class and for me it was right up there on the “Top 10 Breads We Baked” in his class.  The rum, milk and butter contribute to the sweetness of this bread.  Here at home the bread is versatile.  My family enjoys it for breakfast with a sliver of butter.  Try leaving these on the kitchen counter overnight.  At 4 a.m. the fishermen of the house toss a few into their to-go bag.  Make for cute sandwiches.

Sponge
1 3/4     teaspoons active dry yeast
1           tablespoon sugar
1/2        cup warm milk
1           cup minus 1 tablespoon unbleached all-purpose flour

Stir the yeast and sugar into the milk in a large mixing or mixer bowl.  Let stand until foamy, about 10 minutes.  Add the flour and whisk vigorously to make a thick batter.  Cover and let stand until doubled, less than 1 hour.

Dough
1          large eggs
1          tablespoon rum
1          cup milk, at room temperature
1/4       cup unsalted butter, at room temperature
2 2/3    cups unbleached all-purpose flour
1          teaspoon salt

By Hand
Stir one of the eggs, the rum, and the milk into the sponge and then stir in the butter.  Mix the flour and salt and stir into the sponge mixture in two additions.  Stir for about 3 minutes.  Knead on a floured work surface, sprinkling with additional flour as needed, until soft, silky, and elastic, 8 to 10 minutes.

First Rise
Place the dough in a lightly oiled bowl, cover tightly with plastic wrap, and let rise until doubled, 1 to 2 hours.  The dough should be very soft but slightly tacky, and if you pinch the surface, the little peaks of dough will hold their shape.

Shaping and Second Rise
Cut the dough into fifteen pieces the size of a small lemon (about 60 grams each) and shape into balls.  Cover with a towel and let rise until doubled, about 45 minutes.

Baking
Preheat the oven 400F.  Beat the remaining egg and brush over the loaves.  Bake 25 minutes.  Cool on racks.

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Aprendi fazer o Pane al Latte na aula do Chef Fabio.  Eta Italiano que sabe cozinhar!  O paozinho tem um gosto um pouco dôce.  Ele fica ótimo enfeitando uma cestinha na mesa do café.  Lembra um café da manha mineiro. Passa uma manteiguinha e pronto!

Esponja
1 3/4      colheres de chá de fermento
1              colher de sopa de açúcar
1/2          xícara de leite morno
1              copo menos 1 colher de sopa de farinha de trigo nao branqueada

Misture o fermento e o açúcar no leite em uma tigela grande. Deixe descansar até espumar, cerca de 10 minutos. Adicione a farinha e bata vigorosamente até obter uma massa grossa. Cubra e deixe descansar até o tamanho dobrar (menos de 1 hora).

Massa do pão
2             ovos grandes
1             colher de sopa de rum
1             xícara de leite, em temperatura ambiente
1/4         xícara de manteiga, em temperatura ambiente
2 2/3     xícaras de farinha nao branqueada
1             colher de chá de sal

Pela mão
Misture os ovos, o rum e o leite na esponja e em seguida, misture a manteiga. Misture a farinha e o sal e acrescente a mistura de esponja em duas adições. Mexa por cerca de 3 minutos. Sove sobre uma superfície enfarinhada, polvilhando com farinha adicional conforme necessário, até a massa ficar macia, sedosoa e elástica (8 a 10 minutos).

Primeiro crescimento
Coloque a massa numa tigela levemente lubrificada, cubra bem com filme plástico e deixe crescer até o tamanho da massa dobrar (1 a 2 horas). A massa deve ficar bem macia mas um pouco grudenta.  E se você apertar a superfície, os pequenos picos de massa irão manter sua forma.

Segundo crescimento
Corte a massa em quinze pedaços do tamanho de um limão pequeno (aproximadamente 60 gramas cada um) e forme a massa em bolas. Cubra com uma toalha e deixe crescer até dobrar o tamanho, cerca de 45 minutos.

Cozimento
Pré-aqueça o forno 400F. Bata o ovo e pincele sobre os pães. Leve ao forno por 25 minutos.

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