Lime Pudding with Passion Fruit Sauce ~ Pudim de Limão com Calda de Maracujá

Recipe by Dalva Zanforlin, Culinária Fácil e Rápida, Photos by Priscillakittycat

Recipe by Dalva Zanforlin, Culinária Fácil e Rápida, Photos by Priscillakittycat

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Passion fruit is perhaps my favorite fruit.  I planted passion fruit in our yard about four years ago and the vines have taken over some areas of our backyard.  A few posts ago I mentioned how I’ve taken the place of honey bees and butterflies.  I collect pollen from one passion fruit flower and transfer it to another.  I go from flower to flower and use soft bird feathers for the transfer. How do I get the feathers, you ask?  My Indian Ringnecks shed and pluck their feathers.  These fall to the bottom of their enclosures and become transfer tools.  Everything in nature is useful!

I prepared this pudding because I wanted something pretty (and sweet) to place in the lovely yellow serving plate that my aunt and uncle gave to me.  I had this feeling the passion fruit sauce would be the highlight of the dessert…So, to increase the yield for the sauce I added concentrated passion fruit juice to the mixture before thickening.  The pudding can be served alone but the sweet and tangy sauce is heavenly.

Pudding Ingredients
2 cups milk
1 can condensed milk
1 can table cream
¼ cup fresh squeezed lime juice
2 tablespoons powdered unflavored gelatin
¼ cup water
2 tablespoons cornstarch
1 teaspoon lemon extract

Sauce Ingredients
4 passion fruits
1 cup sugar
1 tablespoon cornstarch

In a small bowl, hydrate the gelatin in the water.  Once hydrated, dissolve the gelatin in the microwave or in a bain-marie.  Set aside.  In a medium-size heavy saucepan, heat the milk, condensed milk, table cream and cornstarch (medium heat).  Stir continuously until the cream thickens.  Remove from heat.  Pour into a blender and blend with the remaining ingredients.  Pour the mixture into a greased (with oil) pudding mould.  Let cool for 20-30 minutes and refrigerate for at least 6 hours until the pudding is set.  Turn the pudding onto a serving plate and refrigerate while preparing sauce.

To make the sauce, mix all the sauce ingredients and heat in a small saucepan until thickened.  Let cool.  Pour over the pudding and serve.

Tips/Comments:
I dissolved the gelatin in a bain-marie as this seems to give it a better consistency and allows it to set more smoothly.  When heating the pudding on the stove, stir the entire time so that the mixture doesn’t clump or stick to the bottom of the pan.  Our blender was broken so I used an immersion blender to mix the cream.  I doubled the lemon extract amount for more  flavor. To increase the yield of the passion fruit sauce I added some concentrated passion fruit juice to the passion fruit, sugar and cornstarch before cooking.

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Os que conhecem a casa sabem que plantei varias árvores frutíferas no quintal.  As trepadeiras de maracujá são as minhas favoritas.  Usei sementes que encontrei (por acidente) na mala depois de viagens que fiz ao Brasil e o Panama (oops—será quem colocou dentro da mala?)  Um amigo me ensinou que o pólen da flores do maracujá tem de ser transferido de uma flor para a outra.  Se o pólen das flores não for compartilhado, a fertilização não ocorre.

Ja que não são suficientes as borboletas do bairro, faço o papel de borboleta.  Uso as penas que os meus passarinhos sacam e jogam no chão da gaiola para transferir o pólen.  Com a ajuda desta fertilização artificial o maracujá dá muita fruta.  Onde quero chegar com essa conversa de borboleta, trepadeira e fertilização??  Não é nada daquilo que você esta imaginando.  So quero dizer que gosto muito de maracujá e que este “trabalho” me da prazer.

O Tio Wellington e a Tia Teca me presentearam um prato lindo para servir sobremesas.  Escolhi o pudim de limão porque achei que ficaria bonito no prato.  A calda de maracujá é uma delícia!

Pudim de Limão com Calda de Maracujá

Ingredientes do Pudim
2 xicaras (de chá) de leite
1 lata de leite condensado
1 lata de crème de leite
¼ xicara (de chá) de suco de limão
2 colheres (de sopa) de gelatina em pó sem sabor
¼ xicara (chá) de agua
2 colheres (de sopa) de amido de milho
Ingredientes da Calda de Maracujá
4 maracujás
1 xícara (de chá) de açúcar
1 colhere (de sopa) de amido de milho

Preparo
Hidrate a gelatin na água e, em seguida, dissolva-a em banho-maria ou no microondas.  Reserve.  Leve ao fogo o leite, o leite condensado, o crème de leite, e o amido de milho.  Vá mexendo até engrossar, retire do fogo e bata a mistura no liqüificador com os demias ingredients do pudim.  Então, despeje o crème em uma fôrma untada com óleo e leve à geladeira por 6 horas.  (Espere esfriar por uns 30 minutos antes de colocar na geladeira) Desenforme e reserve.  Para fazer a calda, misture todos os ingredients e leve ao fogo para engrossar.  (Eu acrescentei um pouco de suco de maracujá concentrado – Maguary- para aumentar a quantidade da calda)  Despeje por cima do pudim e sirva.

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